Gofry z ciasta z ciecierzycy – zdrowe, białkowe śniadanie bez glutenu

Ciecierzyca (cieciorka) to niezwykle wszechstronny składnik, który świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Można z niej przygotować hummus, pasty do chleba, kotleciki, gęste zupy, a nawet słodycze. Doskonale łączy się z dynią, świeżymi warzywami, tymiankiem i oliwą z oliwek. Tym razem – nietypowo – polecam Ci przepis na gofry z ciasta na bazie ciecierzycy.

Zbliżenie na gofry z ciasta z ciecierzycy, podane z twarożkiem bałkańskim, pomidorkami koktajlowymi, marynowaną papryką, gotowanymi brokułami i kleksem jogurtu greckiego – apetyczna, kolorowa propozycja śniadaniowa bez glutenu.


Dlaczego warto?

Gofry z ciecierzycy to:

  • świetne źródło roślinnego białka,
  • sycące i pełne błonnika,
  • idealne na słono – jako lekki obiad lub śniadanie,
  • dobra alternatywa dla klasycznych, pszennych gofrów,
  • możliwe do przygotowania w wersji bezglutenowej (używając mąki ryżowej lub gryczanej).



Przepis na: Gofry z ciasta z ciecierzycy  (na około 6 gofrów):

  • 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (lub ugotowanej – instrukcja poniżej),
  • 1 szklanka mąki (można mieszać: np. 1/2 szklanki ryżowej + 1/2 szklanki pszennej, gryczana również pasuje),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (zwykłego lub smakowego),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki soli.

Wersja wegańska: Zamiast jajek użyj 2 łyżek zmielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wody (odstaw na 5 minut przed użyciem).

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki w misce i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę lub grill elektryczny do 200°C i smaż do uzyskania złotego koloru.

Podanie: Na zdjęciu gofry są podane z twarożkiem bałkańskim, pomidorkami, marynowaną papryką, brokułami i jogurtem greckim. Możesz też użyć fety, twarogu lub serka wiejskiego (wówczas pomiń jogurt).



Pomysły na warianty smakowe:

  • Z koperkiem i łososiem wędzonym
  • Z pastą z awokado i jajkiem
  • Z dodatkiem przypraw: curry, kmin rzymski, suszone pomidory
  • W wersji na słodko – z dodatkiem cynamonu i banana (wówczas pomiń sól i zredukuj ilość oleju)


Składniki Waga (g) Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Ciecierzyca konserwowa17021610,75,431,113,1
Mąka ryżowa752614,50,858,51,1
Mąka pszenna typ 450652237,20,846,61,5
Olej rzepakowy7263607200
Jajka (2 szt.)1121571410,90,70
Proszek do pieczenia420,100,40
Sól600000
Razem504149536,589,9137,315,7

Wskazówka: Podziel liczbę kalorii i makroskładników przez liczbę gofrów, które uzyskasz z tej porcji (około 6), by poznać wartość 1 sztuki. (Dane wyliczone na podstawie kalkulatora USDA)



Jak ugotować suchą ciecierzycę?

  1. Namocz ją w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin (najlepiej 24 godziny).
  2. Odlej wodę, zalej świeżą i gotuj przez 1–1,5 godziny, aż będzie miękka.
  3. Używaj jak ugotowaną fasolę – do past, zup, sałatek i dań głównych.



Świadome jedzenie: zaprzyjaźnij się z tym, co masz na talerzu

Ciecierzyca to nie tylko doskonałe źródło białka, ale też sposób na większą różnorodność w kuchni. Eksperymentuj ze smakami i kształtami – nie tylko dla zdrowia, ale i dla przyjemności jedzenia.



Zajrzyj też do:


Coś ekstra: Pasta z dynią i ciecierzycą do gofrów

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki pieczonej dyni
  • 1 łyżka pasty tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, odrobina kuminu lub ostrej papryki

Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki na gładką pastę. Podawaj do wytrawnych gofrów jako zdrowe smarowidło – idealne także na kanapkę.

Komentarze

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.